søndag den 26. januar 2014

THE TABLES HAVE TURNED

Jeg har kastet mig ud i mit hidtil største projekt - en makeover af et spisebord. Det er noget af en mundfuld, da jeg indtil videre kun har fordybet mig i små nips-pynte-ting og smykker, men det er jo sjovt at prøve noget nyt en gang i mellem! Jeg skulle bruge et spisebord da jeg her d. 1. februar flytter jeg hjemmefra, og så havde min mor heldigvis gemt sit gamle, fra dengang mig og hende boede alene sammen i lejlighed, og det måtte jeg gerne få. Det passede mig helt perfekt, da selve bordet kun er 70x70 cm, og fylder ikke så meget, men der kan tilføjes en plade i hver ende, så bordet bliver dobbelt så langt, til når man får gæster. Desuden betød det at jeg helt selv kunne designe mit bord som jeg ville, plus det ikke kostede mig noget, udover maling, så min pengepung er også glad! Oven i købet havde min mormor og morfar nogle stole stående, som alligevel bare skulle ud, så dem fik jeg også. 

Jeg begyndte med alt det kedelige arbejde, og da bordet var blevet slebet med sandpapir og vasket godt og grundigt af, gav jeg det to lag sort maling. Det er meget vigtigt at malingen når at tørre ordentligt, så der skal gå min. en uge mellem hver gang maling. 

Så til den sjove del! Jeg ville gerne have et mønster af Harlekintern i guld på min bordplade. Og hvordan gør man så det, så det bliver lige og symmetrisk? Først tænkte jeg på at lave en skabelon, men kunne ikke rigtig greje hvordan. Matematik har aldrig været min stærke side, så det var lidt af en udfordring jeg var kommet på. Men jeg kunne dog fra mit matematik på B-niveau i gymnasiet huske at hvis man blot har to punkter, kan man lave en lige linje, og denne viden satte en idé igang i mit hoved! 

Jeg startede med at finde midten af bordet, og tegne linjerne op med kridt. 

Flotte sokker! 

Jeg ville gerne have at mine tern skulle være 30 x 15 cm. Derfor målte jeg først 15 cm. ud fra midten den ene vej, og satte en prik, og målte 15 cm fra midten den modsatte vej og satte tilsvarende en prik. Så målte jeg 7,5 cm op fra midten, satte en prik, og målte 7,5 cm ned og satte en prik, som vist på billedet nedenunder. 


Så har man de to prikker man skal bruge for at lave en linje. Jeg brugte et stykke af en gammel liste vi havde liggende i værkstedet, og brugte den som lineal, og tegnede linjerne. Så kom mit bord til at se således ud, og det første tern var lavet! 


Ud fra det første tern, målte jeg 15 cm på den midterste streg og satte en prik. Så målte jeg 15 cm på den anden led og markerede hvor min lineal lige præcis ramte den skrå streg jeg lavede før. Og igen har man nu to punkter til at lave en lige linje! 
Sådan fortsætter man i hver sin ende, indtil overfladen er dækket! Fjern evt. kridtstøv med en våd klud, så firkanterne er klar til at blive malet op.


 Man kan vælge at bruge malertape rundt om hvert tern, vente til det er helt tørt og gå videre til den næste, men det gjorde jeg ikke. Grunden var dels at jeg har en meget sikker hånd, da jeg altid har malet og tegnet meget (og at jeg har lagt fransk manicure utallige gange på mig selv og mine veninder!). Dels kan jeg godt lide at det ikke er superskarpt og perfekt, men at man kan se personligheden og at der er lagt hjerte og flid i det - det giver, efter min mening noget sjæl til bordet. 

One down - 19 to go! 


Så kom jeg igennem alle ternene første gang! 


Og sådan ser det færdige bord ud, med to lag guld maling og alle kridtstregerne tørret af:

Ignorér venligst rodet i baggrunden 
Og ja - jeg er altså lidt stolt af mit resultat, og glæder mig til at have det stående på mit lille værelse i Vanløse! 


1 kommentar: